9 Mart 2012 Cuma

AŞURE


Aşûre

Aşure ayında yapılan aşurenin tarifi daha yeni yazılıyor :) Artık alıştınız benim tembelliğime nasılsa değil mi:) Annemin aşuresi bu sene pek çok kişiye nasip oldu. Hatta yılbaşı toplantımızda bizim kızlara bile götürebildim. Bu fotoğrafı da orada çekmiştim zaten. Selen'in minik tabaklarında pek sevimli olmuşlardı.

Malzemeler:

  • 1 kg aşurelik buğday
  • 1/2 kg kuru fasulye
  • 1/2 kg nohut
  • 2,5 kg toz şeker (arzuya göre miktarı ayarlanmalı)
  • 1 su bardağı pirinç
  • 200 gr kuru incir
  • 200 gr kuru üzüm
  • 200 gr kuru kayısı
  • 4 su bardağı süt
  • Süslemek için nar, dolmalık fıstık, dolmalık üzüm, ceviziçi, fındıkiçi, tarçın, nane yaprağı
Yapılışı:
  1. Buğdayı soğuk suda 4-5 saat bekleterek şişiriyoruz. Bekletilen buğdayın suyunu süzüp, bol su ilave ederek, buğdaylar iyice şişene kadar haşlıyoruz.Buğdayın gece haşlanması, sabaha kadar suyunu iyice çekmesi için ideal oluyor.
  2. Nohut ve fasulyeyi de aynı şekilde ayrı ayrı önce suda bekleterek, sonra haşlayarak hazırlıyoruz.
  3. Sabah 1 su bardağı pirinci hafif sıcak suda 25-30 dk kadar bekletiyoruz.
  4. Meyveleri ufak ufak (incir ve kayısı- arzu eden portakal da koyabilir) doğrayarak hazırlıyoruz.
  5. Aşureyi pişireceğimiz tencereye hazırladığımız nohut,pirinç,buğday ve fasulyeyi koyuyoruz. Üzerine su ilave ederek kaynatıyoruz.
  6. Köpük köpük olup, su azalmaya başlayınca 4 su bardağı süt ile beraber üzüm ve kayısıyı ilave ediyoruz. Bu şekilde de bir iki taşım kaynatıyoruz. Su azaldıkça sıcak su ilave ederek kıvamını ayarlıyoruz.
  7. Üzümler şişince şekerini arzu edilen tada göre yavaş yavaş dengeleyerek (2,5 kg herkese iyi gelmeyebilir) ilave ediyoruz.
  8. Şeker iyice eriyip malzemeye tat vermeye başlayınca ocağın altını kapatıp son olarak incirleri ekliyoruz. Bu aşamada şekerle çok uzun kaynamaması gerektiğini belirtmek lazım zira şekerle ne kadar uzun kaynarsa aşureniz kararacaktır. Kararmaması için hem şekerle uzun kaynatmamalı hem de inciri en son ocağı kapatınca ilave etmeliyiz. Aşurenin sıcaklığı ile incir yumuşayacaktır.
  9. Servis aşamasında arzı edilen kuruyemişler, tarçın ve üzümlerle süsleme yapılır.
Afiyetle & sağlıkla,

5 yorum:

suhuba dedi ki...

Çok güzel gözüküyor. Ellerine sağlık...Tembellikte beni kimse geçemez :)

Unknown dedi ki...

çok güzel görünüyor:)
annenin ellerine sağlık.

durutarifler dedi ki...

:)))
Olsun blogda olması iyi bir şeydir
Ellerine sağlık arkadaşım
İyi hafta sonları

Adsız dedi ki...

Bence tembellik sizin icin yanlis kelime. Hem calisiyorsunuz, hem bebisinize bakiyorsunuz hem de blogunuzu sikca güncelliyorsunuz, daha ne olsun, masaallah! Yeni bir yazi görünce cok seviniyorum. Asure cok lezzetli gözüküyor, tarif not edildi. Sevgiler, Feyza

gulsev dedi ki...

Postu geç yazmak sana iyi oldu belki ama mevsimi ve zamanı geleneksel olarak geçsede bana yakın zamanda yapmak farz oldu :) canım istedi. Elinize saglık.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails